vizit

A vizit, eredetileg egészségügyi rémtörténetekkel indult, melyeket egy szörnyű, ám rendkívül tanulságos élményekben bővelkedő több esztendős vesszőfutás indukált. Immár a gyógyulás rögös útján járva, úgy döntöttem életem egyéb vonatkozásaiban szerzett tapasztalataimat is megosztom olvasóimmal.

Levélküldés

Küldje el Ön is megpróbáltatásairól szóló történetét a

vizit.blog@gmail.com

címre!

Címkék

2009.09.16. 07:29 kanossza

Kanossza 3. – Időutazás a XVIII. századba

Előzmények:

Vészjósló prológus

Cseberből vederbe

A második műtétre és a beavatkozást követő rehabilitációra túlzás nélkül pokolinak nevezhető körülmények között került sor. Egyik harcedzett barátom utóbb bevallotta, hogy a látogatását követően rátört sírás után negyedórát kellett az indulásra kész állapotig várakoznia autójában. 

Elérkezett hát a megfelelő időpont: a szóban forgó specialista a csontvelő megtisztítása céljából harmadik nekifutásra végrehajtotta a műtétet. Eredeti elképzelése az volt, hogy az antibiotikumot tartalmazó golyócskákkal felszer felszerelt sebészeti fémből készült láncot a térd felől helyezi be, ezért a térdkalácsomat átfúrva csatornát nyitott a velőüreg irányába, azonban olyan mértékben meszesedett csontszövetbe ütközött, hogy inkább a lábszárcsont felnyitása mellett döntött. A tybiát tibiát 15 centiméteres hosszúságban, harántirányban kinyitotta, a csontvelőt kikaparta, majd fertőtlenítés céljából antibiotikumot tartalmazó Septopal-láncot helyezett el a velőüregben. 

A műtétet követően az egyik nagyon kedves nővér az előző epizódban már említett megfigyelő kórterem egyik nagy felületű ablaka melletti, déli fekvésű ágyában helyezett el, ahol az amúgy szerény hatásfokú árnyékolástechnika alkalmazásáról is megfeledkezett. Inni a beavatkozást követően órákon keresztül nem kaptam, miközben konok rendszerességgel fenyegettek, hogy amennyiben hamarosan nem produkálok vizeletet, kanült katétert helyeznek a hímtagomba. Az utolsó felszólítást követő percekben megérkezett barátnőm, aki azonnal megitatott, majd megnyitotta a mosdó vízcsapját. Azért a reflexek még működtek. Ekkor belépett a kedves nővér, és elégedetten konstatálta az eredményt.

Másnap a zsúfolt kórtermek egyikében helyeztek el, ahol a tőlem nagyjából két arasznyi távolságban lévő szomszédos ágyon fekvő MRSA-fertőzöttől én is elkaptam a betegséget. Ezzel csak jóval később, járóképességem visszanyerését követően szembesültem, amikor egy kötözés alkalmával, várakozás közben megpillantottam néhány óvatlanul a helységben felejtett kórlap tetején a sajátomat, melyen nagyméretű, piros betűkkel ez állt: MRSA.

Mindez a helyszűke, és a sebek kitakarásával járó hosszas vizitek ismeretében utólag nem meglepő.

A beavatkozást követő héten gyógytornászok segítségével kezdetét vette a rehabilitáció. A gyakorlatokat kezdetben az ágyban végeztem, majd két hét elteltével megpróbáltak lábra állítani. Ez részben sikerült, de sajnos a műtött végtagra még mankó segítségével sem tudtam ráállni. Ebből adódóan járókeret segítségével közlekedtem.

A székeléssel járó toalettlátogatásokat – a nehézkes közlekedés és az említett, igen körülményesen végrehajtható higiéniás rutinfeladatok miatt – gondos előrelátással kellett megterveznem.

Nem tudtam kibékülni a helyzettel...

26 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://vizit.blog.hu/api/trackback/id/tr481357235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheBig 2009.09.16. 08:56:36

Kanül?

Inkább katéter, nem?

Gamargo 2009.09.16. 09:10:03

Ez ugye nem a "korház" épülete? Mert ha igen, akkor minden érthető, ha nem is elfogadható.

jabba2 2009.09.16. 09:12:05

Már az előző (tegnapi) részből is lehetett tudni hogy a Korányi kórházról van szó!!
Nem tudom hogy ez mikor történt veled,de idén februárban ugyan ezek voltak a körülmények!Én akkor voltam a lakójuk, (nem csináltak velem semmit,hála Istennek) ,3nap után hazaszöktem saját felelősségre!!

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2009.09.16. 09:27:10

MRSA-S BETEG MELLÉ FEKTETTEK??? B+...

mrsa: Methycillin Resistant Staphilococcus Aureus

egy "cuki" kis szuperbaci, amit nem tudsz kiirtani antibiotikummal. a harmadik évezred gyermekágyi láza, himlője, pestise, tífusza, szifilisze...

emgergo 2009.09.16. 09:31:56

@kanossza: szerintem az MRSA-t érdemes lenne egy zárójelben megmagyarázni a főszövegben, vagy egy magyarázatra mutató linket odatenni, nekem se esett le elsőre, hogy az mi :)

Végigolvastam az eddigi bejegyzéseket, mit mondjak: hálát kell adnom az égieknek, hogy egy súlyos baleset után olyan orvosokhoz és olyan rehabilitációs részlegre kerültem, amilyenre... Lehet hogy egyszerűen mázlim volt. Fiatal és elképesztően lelkiismeretes orvos, ugyanez igaz a gyógytornászomra és a főnökére is.
Mert akár (simán) így is járhattam volna: nem egy félrekezelt pácienssel találkoztam rehabon.

kanossza 2009.09.16. 10:18:19

@Gamargo:
Talált.
Arrafelé egy árnyaltabb, sokat sejtető megnevezés dívik: pavilon.
A képen, a történetben szereplő létesítmény látható. Az osztályt időközben elköltöztették.

kanossza 2009.09.16. 10:23:16

@emgergo:
Köszönöm! Én is gondoltam arra, hogy a szakkifejezéseknek készítek egy külön szótárdobozt oldalra.

MRSA (Methicillin Rezisztens Staphylococcus Aureus): A kórházi fertőzések 60%-át kitevő, baktériumtörzseket jelenti. Leginkább kórházakban ismert.

Ezek a kórokozók a PBS (a baktérium sejtfalalkotóit keresztkötő létfontosságú baktérium enzim) baktérium enzimet gátló gyógyszerekre – mint penicillin, methicillin – rezisztensek, ellenálló képességük miatt eme antibiotikumok nem alkalmasak az általuk okozott betegségek kezelésére.

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2009.09.16. 10:58:33

bocsánat, nem lehetséges, hogy a péniszedbe nem kanült akartak mindenáron tenni, hanem katétert? a kanül tudtommal intravénás tű, amelyen keresztül gyógyszert-infúziót juttatnak a szervezetbe, a katéter pedig pisiléshez kell, és úgy látom, téged azért fenyegettek, mert nem tudtál pisilni.

drkovax 2009.09.16. 11:02:34

Igaz, 25 éve voltam egy hasonló (ezen?) a helyen, ahol az élve távozók között fölényesen nekem volt a legtöbb lábam (undorító cinizmus tudom, de kellett a hely hangulatának túléléséhez).

Furcsa dolgokat láttam, de szerencsémre, nem magamon kellett megtapasztalni. Viszont akkor a nővérek és gyógytornászok között a normálisak domináltak (az orvosokra nem tennék esküt ...).

Ez Budapest és Budakeszi határán van ?

drkovax 2009.09.16. 11:04:23

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és:

Neked is látnod kellett, hogy már javította ... Egyébként ennyi hibával is érthető a lényeg, nem ?

Dezsőjóska 2009.09.16. 11:10:24

Hát téged nem az az orvos csapat kezelt akik Felipe Massát? Érdekes...

Dezsőjóska 2009.09.16. 11:11:32

Mármint a különbség érdekes.

kanossza 2009.09.16. 11:38:34

@drkovax:
A létezés spiritualitás vetületei, sosem álltak tőlem távol, de bevallom, ha valamikor hát ebben az időszakban bizonyosan szükségem volt lélekjelenlétre. Ágyhoz kötött időszakomban, a borzongató látvány és az erős szaghatások mellett olyan diskurzusokat kellett naphosszat hallgatnom, melyekben egy letűnt korszak emlékeinek felidézése közepette részletekbe menően tájékoztatták egymást kórtörténetükről a kórteremben tartózkodó betegtársak. Olvasni képtelen voltam. Hatékony védekezésnek a discman bizonyult, de olykor annak hangját is sikerült túlkiabálniuk.

Más:
Mint korábban említettem, a helyszín és a szereplők megnevezésétől konzekvensen el kell tekintsek.

megmondomatutit 2009.09.16. 12:02:03

Oké, nem nevezzük néven hogy hol történnek nem kívánatos dolgok, de azt sem lehet leírni, hogy ki, hol, kinél, kivel járt szerencsével? Nekem speciel egy jó ortopédusra lenne szükségem. Bp-en a János, Kútvölgyi kipipálva. Ajánlatokat örömmel fogadok a 147896325@vipmail.hu címre!

LOOOVE · http://szerelmes.dolgok.com 2009.09.16. 12:25:24

@megmondomatutit: jó e-mail címed van! egyből megjegyeztem!

kanossza 2009.09.16. 12:37:26

@werem:
Az „alaptalanul” kifejezést túlzásnak érzem. Be kell valljam, a történtek óta eltelt néhány év, sokat segített azon, hogy korabeli feljegyzéseim érzelmi kirohanásainak kigyomlálását el tudjam végezni. Tárgyilagos tájékoztatásra törekszem.

Dezsőjóska 2009.09.16. 12:40:09

És minden családban lenne hasonló történet! A nagyja nem is happy enddel végződik!

kanossza 2009.09.16. 13:43:38

@Dezsőjóska:
Ezt két mondattal egészíteném ki.

Ismerek számos olyan családot, ahol sajnos több is akad.

Ugyanakkor számos olyan esettel találkoztam, ahol nem az orvosok hibája, hanem a delikvens hanyagsága, makacssága és ostobasága váltott ki visszafordíthatatlan folyamatokat, vezetett tragédiákhoz. A második műtét színhelyén, a súlyos érszűkülettel rendelkező MRSA-hordozó kollégának minden vizit alkalmával felhívta a figyelmét a főorvos úr arra, hogy 23-as cukorértékkel nem feltétlenül javallott desszertet reggeliznie, utána napi 2 palack másfél literes kiszerelésű, barna, szénsavas italt fogyasztania. Erre, az illető sértődött válasza az volt, hogy ő ezt így szereti.

megmondomatutit 2009.09.16. 14:29:11

@LOOOVE:Könnyen megjegyezhető az email cím, ha van jobbra egy numerikus billentyűsorod is, mert az 1-esből kiindulva, egy csigavonalat kell végigpötyögni a számokon:)

Ha én lennék a Magyar Király... 2009.09.16. 14:34:47

Én a Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet pavilonjában feküdtem anno, ebben 2 ágyas kis boxok voltak. Mellém fektettek egy TBC-s beteget, aki persze állandóan köhögött. (Én csak allergia miatt voltam ott.) A nővérke mondta is nekem, vigyázzak magamra! A tekintetem nem kicsit volt kérdő, mert hát nem értettem hogy ezt hogyan is gondolja?
Azt hittem eddig, hogy ott csak légzőszervi megbetegedéseket kezelnek...

kanossza 2009.09.16. 15:25:42

@egyszómintszáz:

Szolgálati Közlemény

Tudom, ez kényes téma. Elsősorban, nyilván számunkra az. Azonban a hazai jogalkotás cifrasága, hogy a személyhez fűződő jogok fölülírják a szenvedő alanyok keservét. Az esetleges jogi bonyodalmakat elkerülendő, ismét azt javaslom, hogy a jobb oldali oszlopban, fentről a harmadik dobozban látható drótpostacímre juttassák el közlésre szánt történeteiket.

Előre is köszönöm a segítséget!

nickita 2009.09.23. 11:34:05

a második képről nekem a Szt. László kórház ugrik be. mondjuk az első képen lévő épület nem ismerős onnan.
süti beállítások módosítása