vizit

A vizit, eredetileg egészségügyi rémtörténetekkel indult, melyeket egy szörnyű, ám rendkívül tanulságos élményekben bővelkedő több esztendős vesszőfutás indukált. Immár a gyógyulás rögös útján járva, úgy döntöttem életem egyéb vonatkozásaiban szerzett tapasztalataimat is megosztom olvasóimmal.

Levélküldés

Küldje el Ön is megpróbáltatásairól szóló történetét a

vizit.blog@gmail.com

címre!

Címkék

2009.10.21. 07:29 kanossza

Kanossza 18. – Beavatás a kemómágiába

Előzmények: 1. - 2. - 3. - 4. - 5. - 6. - 7. - 8. - 9. - 10. - 11. - 12. - 13. - 14. - 15. - 16. -17.

Mottó:
„A roncs arról álmodik, hogy ember lesz.”
ACTUS: Tükör (1990)

A kora tavaszi napfénnyel a remény is visszatér. A korábban említett, sokat sejtető, óvatos gesztusok titkának egy részére is fény derül. Újabb leckét veszek önismeretből, és közben rájövök egy évszázadokon átívelő rejtély összefüggéseire. 

 

Tisztelt Olvasók!

Bár a jobb oldali dobozok egyikében folyamatosan ott figyel a felkérés, megerősítésképpen ide is leírom: amennyiben környezetükben akad olyan témába vágó történet, melyet szívesen látnának viszont ezen az oldalon, kérem ne habozzanak azt eljuttatni a vizit.blog@gmail.com címre.

Természetesen a beküldőket a szerkesztés nyűge alól tehermentesítem, a diszkréciót garantálom.

Köszönettel,

Kanossza

 

 

A féktelen tejdesszertfogyasztással együtt járó bőséges táplálkozás, valamint az illatos vitaminok jótékony következményeként sikerült annyira felerősödnöm, hogy a fekhelyemtől végre el tudtam jutni a kórteremmel közvetlen kapcsolatban lévő, az ágytól nagyjából 3 méternyi távolságban fekvő vizesblokkig.  Ezzel nemcsak kényszerű ágyhoz kötöttségem kényelmetlen velejáróival szakítottam, de az immunterápia folytatása mellett a középdózisú VIM protokoll szerinti kemoterápiás kezelésem is elindult. A titokzatos három betű pontos jelentéséről sajnos nem rendelkezem egzakt ismeretekkel; ellenben pusztán ismeretterjesztési célból a koreográfiáról szívesen beszámolok.

A korábbi epizódokban utaltam arra, hogy a tartós onkológiai kezelések elengedhetetlen tartozéka a branüle. Ez a terapeuta és a páciens számára egyaránt jelentős komfortérzetet eredményez, hiszen az állandó vérkontrollok mellett az intravénás gyógyszerek bejuttatását is megkönnyíti. A kezelés mindig vénatisztító injekcióval indul, és azzal is végződik. A terápia amellett, hogy rendkívül szigorú szabályokhoz kötött, a beteg fizikai tűrőképességéhez is igazodik. 

Emlékeim szerint az első kúrám a reggelit követően, a már korábbról ismert szertartásos mozdulatsorral vette kezdetét. Feltárult a kórterem ajtaja, s a folyosó akusztikai környezetéből hallatszó derűs női hang érkezésével azonos időpillanatban megjelent az acélból készült zsúrkocsi, tálcáján egyszer használatos fecskendőkkel, kisebb-nagyobb ampullákkal és nyolc titokzatos palackkal. Így, tiszta tudattal már jól érzékelhetővé vált számomra, hogy itt minden egyes apró, rutinszerű mozdulatban tetten érhető az a precíz tervezettség és szakmai tudás, amely nélkül a gyógyszervegyészeti csúcstechnológia fabatkát sem érne.

Az ajtó becsukódik, a külvilág zajai elhalkulnak, a zsúrkocsi megáll, az ablak melletti sarokból a branüllel szerelt kar oldalára gurul az intelligens infúzió adagoló. A másik alkalmatosság az ágy végében parkol.  Az érrendszer ideiglenes bejáratát őrző kupak fölötti rugalmas gézháló felpöndörödik, a zárókupak finoman fölpattan, a két tekintet összetalálkozik. Részemről egy hosszú beleegyező pillantás. Részéről a hüvelykujj lassú, határozott nyomása a fecskendő végén. Nagyon lassan érkezik a vénatisztító injekció, s vele egy időben a szájüregben megjelenik egy semmihez sem hasonlítható, különös íz. Mire a borzongató ingerből felocsúdok, már az állvány tartókosarában az első, színtelen anyagot tartalmazó 500 milliliteres flaska, az infúzió végpontja eléri az imént kitisztított bejáratot, néhány akkurátus billentyűkombináció a tasztatúrán, halk csipogás, a digitális kijelzőn elindul a számláló, és némi hordozóoldat kíséretében elindul a hányinger mérséklése céljából alkalmazott Zofran. Ezzel egy időben fejhallgató fel, zene indul. A jól ismert lemez a végéhez közeledik, amikor betolakszik egy sípoló szignál a sűrű szövésű hangképbe. Kiürült az első üveg.

Az ajtó nyílik, az üres palack a tálca jobb oldalára kerül, s a másik kéz már a bal oldali sor következő színtelen folyadékot tartalmazó üvegét helyezi az adagolóba. Útjára indul a kompozíció második fontos eleme, a Holoxan, és vele a következő korong is pörögni kezd a lejátszómban. Megint a sípoló szignál zökkent ki a műélvezetből. Palackcsere, újabb mosóoldat. Szignál, és megtörve az áttetsző oldatok monoton egyhangúságát, a titokzatos, alkonyati tónusú azúrkék színű, részecskéktől mentes, steril, vizes injekciós varázsoldat, a Novantrone érkezik. Ellensúlyozandó a tagadhatatlanul technokrata hangulatot, a villanyalapú pszichedéliát egy tisztán akusztikus hangszerelésű albumra cserélem. Kell a kompenzáció, szinte érzem, ahogy sejtről sejtre halad előre a gyilkos kórt pusztító cybersereg. Átértelmeződnek a szinte hungarikumnak tekinthető, folytonosan a megoldásra összpontosítva hunyorgó televíziós távgyógyító elhíresült szavai: „Érzi-e már, hogy javul?” Pontosan nem tudnám megfogalmazni, mit érzek, de a gyógyulás irodalmi megfogalmazásaiban eddig nem találtam utalást arra, amit most érzek. Kicsit mintha kimelegednék. Közben a vizitek is lezajlanak, és az ebéd is megérkezik, s mire a tápcsatornába juttatom, újra a jól ismert szignál.

A nagy kékséget ismét egy színtelen mosóoldat váltja, s mire lecsurog, az ebéd ízei is gellert kapnak a nyálkahártyán, amikor az első vesevédő után pontosan 240 perccel újra visszatér páros szervünk jó barátja, Mesna – mozgalmi nevén Uromitexan. Elementáris hatása még Eckart Witzigman tucatnyi fogást magában foglaló degusztációs menüjének szofisztikált ízeit is feledtetné. Nem mondanám, hogy az élményanyag az emberi szervezet számára könnyen értelmezhető, de szütyörgésre nincs ideje az ízlelőbimbóknak, mert már csörgedezik a kábelen a nap utolsó hatóanyaga, az Etopozid, levezetésként pedig még két üveg átmosó folyadék. A mitológiai történetekhez és a klasszikus zenei mesterművekhez hasonlóan ezt a nyolcórás terápiás ciklust is a nyitánnyal megegyező motívum, a vénatisztító injekció zárja. A zárókupak a helyére kerül, a rögzítőháló visszapöndörödik, és felszabadul a munkában megfáradt kar.

A vénákba csurgó gyógyszerek kellemetlen mellékhatásait kompenzáló mosóoldat hatékonysága a szájon át bevitt folyadékkal növelhető. Bármily körültekintően tervezzék is a terápiát, a nyolcórás folyamat alatt óhatatlanul okoznak bizonyos kényelmetlenségeket a kiválasztórendszer működésével kapcsolatos teendők. A gyógyulni vágyó hamar elsajátítja, miként tud egy kar segítségével úgy kikászálódni fekhelyéről, és egyik karjával az infúziós állványt maga mellett tolva eljutni az illemhelyig, hogy az ügymenetben ne okozzon fennakadást. Nekem mindezek mellett még egy, számomra cseppet sem megerőltető logisztikai feladatot is meg kellett oldanom, hiszen eközben együttérzésükről biztosító látogatóimat is fogadtam.

A saját érdekemben hozzá kellett szokjak, hogy a protokoll szerves részét képező vesevédő injekció célba juttatása miatt ápolóim kénytelenek négyórás időközönként felkeresni. Talán az addigra népszokássá vált ostoba békétlenkedésnél és nyomasztóan depresszív közhangulatnál egy árnyalatnyival mégis könnyebb megszokni azt, ha az ember az éjszaka közepén és hajnalban a Mesna borzongató ízével a szájában szenderül újra álomba.

A középdózisú VIM protokoll itt még korántsem ér véget. A másnapi menüben a sejtelmesen kék folyadék kivételével gyakorlatilag minden kedves ismerős újra bemutatkozik. Mindössze annyi a differencia, hogy a Novantrone helyére is egy mosófolyadék lép, kissé enyhítvén a Zofran, Holoxan és Etopozid triumvirátusa okozta megterhelést. Eközben a vese védelmezője 240 percenként atomóra pontossággal érkezik. A terápiát záró harmadik napon megismétlődnek az előző nap eseményei.

Talán zárógondolatként a kívülálló számára kicsit meredek lesz a számomra szinte magától értetődő képzettársítás. Bennem e három napos intravénás kúra során szerzett élményanyag és az ezzel összefüggő szakmai munka egy hat évszázaddal korábban Theophrast von Hohenheimként anyakönyvezett ezoterikus bölcselővel kapcsolatos olvasmányaimat idézte fel. A természettudósként, csillagjósként és alkimistaként egyaránt ismert, később Paracelsus nevet felvett svájci illetőségű úriember kontinentális hírnévre orvosként tett szert. Orvoslását négy alappillérre helyezte, melyek közül az egyik legfontosabbnak a gyógyító jellemét tekintette, miként a kezelésemet felvállaló orvoscsoport és a velük szimbiózisban dolgozó ápolók is.

Minderre akkor döbbentem rá, amikor kellően felerősödvén először tettem néhány méteres sétát a kórtermen kívüli világba, és a folyosón megpillantottam egy fotókból összemontírozott tablót, melyen egyetlen sor olvasható: „Ép lélekkel orvosnak lenni.”

Ekkor hittem el először, hogy tényleg meggyógyulhatok...

13 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://vizit.blog.hu/api/trackback/id/tr861464282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tigri 2009.10.21. 10:39:49

Ezt a VIM-et én is megkaptam már,úgy emlékszem a 11 kúra közül ez volt az egyik.A kanül/branül (bocs a helyesírásért) valóban igen hasznos dolog,az első kúrám 1 hetes volt és folyamatosan ment de sima szárnyas tűvel.Csak azért írok,hogy erősítsem a hited a gyógyulásban. Ja és én feleségül vettem az a nőszemélyt aki azt a piszok tűt belém döfte.Ez is egy módja a "bosszúnak".Beszélgess a sejtekkel!

Solkisnilatak 2009.10.21. 12:37:52

Kanossza: Kár, hogy csak most olvastam ilyen információkat... Édesanyámmal végégig csináltam 10 hónapot. Nem tudtam elképzelni sem, min mehetett keresztül!! Teljesen megváltoztatta az élethez való hozzáállásomat...

IPFighter 2009.10.21. 14:56:36

Hali Kanossza,

Gugli iz ja Flend ;)

VIM: vepesid-ifosphamid-mitoxantron

Protokoll időtartama : 3 [nap]
Protokollok közti szünet : 25 [nap]
Fázisok száma : 1

Beavatkozás kód: 75601 Kemoterápia, VIM protokoll szerint (01. fázis)

VP Etoposide
IFO Ifosfamide
MES Mesna
MITX Mitoxantrone

Röviden ennyi lenne a VIM protokoll. Ahogy elnéztem szinte csak Hodgkin / Non Hodgkin kezelésére alkalmazzák.

A Blog jó, a fent lévő képet meg le ne szedd!!! :)

Most alaposabban próbáltam olvasni - bár az írás megint magával ragadó, így nehezítve a dolgom - hátha rájövök, hogy hol vannak az emlegetett felesleges vesszők. Nem találtam meg őket. Na mindegy.

Jobbulást tenéked ;)

theresa 2009.10.21. 21:29:33

én minden bekezdés elejét és végét olvastam csak, mert úgy láttam, a kemóról szól. Most inkább kihagyom az újraolvasást. :)

Szumóné 2009.10.22. 09:01:12

OFF Ehh, na végre be tudtam lépni, tegnap egész nap nem engedett ez a drágajó indapass, áldassék a neve! :-( ON

Én kétszer is elolvastam a mai kanossziádát. Rájöttem, hogy az a jó ebben ebben a blogban, hogy nagyon finom, részletes és személyes, belső érzéseket írsz le. Tehát nem csak annyi, hogy lement belém 50 liter folyadék és fájt, rosszul voltam, hanem, az egész folyamat rezdülésenkénti külső-belső átélését.
Ez azért is jó, mert mi - szerencsés kívülállók - talán jobban fel tudunk készülni bármilyen helyzetre, ha velünk és/vagy családtagunkkal, barátunkkal ilyesmi történik.
Szerintem fel sem foghatjuk, min megy keresztül az olyan beteg, aki ilyen és hasonló kezelésekre szorul, de legalább próbáljuk megérteni. Nem is szeretném ezeket megtapasztalni, bár hogy modoroskodjak is: ez nem kívánsághangverseny.

Másrészt milyen csodálatos az emberi szervezet és az elme, hogy ennyi mindent kibír! Bámulatos! Belegondolok, hogy közben mennyi mindennel tesszük tönkre magunkat nap, mint nap, mitsem törődve ezzel. Ez lenne a gyarlóság?

Nekem azt is mondja a blog, hogy ácsi! Jobban kell figyelnem magamra és ki kell szakadni a napi, stresszrutinból. Szóval elgondolkodtató ez az egész. Milyen fura, hogy egy "idegen" ember sorsa döbbent rá bizonyos dolgokra!

(Kicsit pátoszosan vagy nyálasan hangzanak fenti soraim, dehát most szembesülök a felismerésekkel, hurrá! :) )

Solkisnilatak 2009.10.22. 14:52:09

Kanossza:
olvastam már néhány könyvet, de ennyi humorral, öniróniával vegyes szellemes és szemléletes írást, keveset. Eredeti ötletnek tartom a közbeszúrt videókat, zenéket is. Rengeteg régi emléket idéztek fel....
Nem akarsz valami más témában is írni?
Talán a betegségedet megelőző életedről, munkádról is írhatnál... Talán fény derülne arra is miért osztották az Égiek ezt a sok szenvedést Rád!?
Várom a folytatást!

kanossza 2009.10.25. 13:24:13

Szolgálati Közlemény

Tisztelt Olvasók!

Mindenek előtt szeretnék elnézést kérni, a csütörtöki pauzáért, s kissé megkésett hozzászólásomért.

Mentségemre szolgáljon, hogy a szerdai megjelenés idején, a három héttel ezelőtt lezajlott műtét színhelyén kellett megjelenjek kontrollvizsgálat céljából. Visszaérkezvén, a 400 kilométeres vezetést követően túl fáradtnak éreztem magam ahhoz, hogy megfelelően reagáljak a hozzászólásokra, majd nekiveselkedjek a 19. epizód megírásának.

Utóbbi restanciámat alant pótolom. Megnyugtatásul közlöm, hogy kanosszám következő része, 26-án a délelőtti órákban kerül majd ki az oldalra.

Mindannyiuknak szép vasárnapot kívánok, ha tehetik töltsék ezt a szép napot a szabadban, mert az oxigén dús levegő több szempontból is jótékony hatású...

kanossza 2009.10.25. 13:26:20

@IPFighter:

Köszönöm, hogy értékes hozzászólásoddal erősítetted az ismeretterjesztési vonalat!

kanossza 2009.10.25. 13:37:01

@Szumóné:

Talán már utaltam rá, hogy a blog elindításának egyik motivációs eleme a prevenció volt. Sajnos, én saját kárán okuló alkat voltam mindaddig, míg szembe nem kellett nézzek korábbi életvezetési hiányosságaimmal. Tervem, hogy egyre több jó tanáccsal szolgálok. Hátha ez a példa kicsit kézzelfoghatóbbnak tűnik az olvasók számára, mint egy 300 másodperces riport valamelyik televízió csatornán a kora esti műsorsávban.

kanossza 2009.10.25. 13:38:37

@Solkisnilatak:

Szándékom, hogy rávilágítsak!:)

Sailor 2009.10.31. 09:12:20

@IPFighter:
Talán még annyit hozzá lehet tenni, hogy mindenkinek teljesen világos legyen:
Holoxan = ifoszfamid
Onkotrone = mitoxantron
Vepesid = etoposid

Előbbiek a gyári márkanevek, utóbbiak a hatóanyagok.

A Zofran a hányinger, hányás csökkentését, a Mesna(=uromitexan) a vesék védelmét szolgálja.

További jobbulást, gyógyulást!

kanossza 2009.11.08. 21:49:18

@Solkisnilatak:

Határozott szándékom, hogy egyéb, érdeklődésem homlokterét molesztáló témában is megnyilatkozzak.

Ekként értelmezhető, a korábban hónapokon keresztül gyógyított www.hangado.tv oldalon Q A szignó alatt jegyzett zenei témájú írások és még sok egyén más tartalom, melyre hamarost fény derül.
süti beállítások módosítása